keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Mielipide postaus I Primuksen säännöt


Aliisa oli kirjoittanut meidän primus hoitajat facebook ryhmään nää tärkeimmät säännöt. Siitä oli ollut kiistaa joten siellä julkaistiin nyt nää. Ymmärrän itse nämä kaikki säännöt mutta pari mielipidettä mulla on kiistää tästä. Toivon että tää nyt herättää kommenttia ja keskustelua.


Jos kuvaaminen on kielletty kaikilta. Miksi ei primuksen sivuilla lue tätä? Missään kohtaan ei kielletä kuvaamista. Ainoastaan kuvaamisesta puhuttiin meille hoitajille. Meiltä se on kielletty...?

Miksi näin? Ymmärrän pointit siihen miksei tallilla saisi kuvata, se on häiritsevää ja epäkunnioitettavaa hevosia kohtaan. Jotenkin tuntuu että ainoastaan hoitajilta kuvaaminen on kielletty? Näen aina tallilla käydessä kun ratsastajien vanhemmat kuvaavat tallin sisällä ja miksei myös itse ratsastajat.
Mennäkkö siis heille sitten sanomaan että kuvaaminen on kielletty ja pyytämään lopettamaan. Todennäköisesti jokaiselle heistä syntyisi kysymys ''miksi''. Miten selittää tämän, Kikka puhui meille hoitajille yhteisesti että kuvaaminen on kielletty, miksei tallin seinällä tai jollain ole merkkiä että kuvaaminen on kielletty? Olen käynyt talleissa jossa tälläinen merkki on ollut. Sillon tietää ettei kuvata. Jos kuvaaminen on kielletty pelkkien puheiden perusteilla on ilmiselvää että kaikki säännöstä ei tiedä. Miksi tätä sääntöä ei ole kirjoitettu minnekkään? Onko tämä kaikkia primuksen ratsastajia koskevaa, vai vaan puheiden perusteilla ja sillä että tiettyjä ratsastajia vain kielletään kuvaamasta. Tälläinen kuva tallin sisätiloissa olisi hyvä, tai primuksen sivuilla.



Toinen mikä on kiistan alaista on ei nameja? On monta ihmistä jotka antaan niitä nameja, sama mielipide pätee tähänkin miksei primuksen sivuilla/ tallissa lue tätä? Tämä on hyvin yleinen ja käytännöllinen sääntö ja tällässiin talleihin olen myös törmännyt useasti. Primuksella tietääkseni sitä ei kielletä mitenkään muualla tavalla kuin puheiden perusteilla. Tietenkin yleiseen sääntöihin kuuluu ettei hevosia tietenkään ruokita mutta silti tälläinen kyltti olisi hyvä ja ymmärrettävä, jokainen ei välttämättä tosissaan ota ja ruokkii vaikka tunnin jälkeen pienellä namupalalla. Se on ymmärrettävää että haluaa palkita hevosensa. Kuitenkin jos tämä on ankarasti kiellettyä tai ainakin kiellettyä primuksella miksi siitä ei mainita?

ASIALLISET TALLIVAATTEET

Ymmärrettävä sääntö, sitä ei edes tarvitse missään sivuilla/tallin sisällä lukea. Jokaisen pitää pukeutua asianmukaisesti tallille. Tästä kyllä myös puhkeaa ajatuksia. Kuulin joskus että ratsastaessa ei saa käyttää huivia (mm. tuubihuivi). Tätä sääntöä noudatin kuulopuheella mutta itse vahingossa mokasin lauantaina.



Mulle ei kuitenkaan siitä kukaan huomauttanut. Tajusin tunnin puolessa välissä vaikka kukaan ei sanonut, ajattelin että sääntö se kuitenkin on joten pistin pois. Hetkinen miksi kukaan siitä ei sanonut? 


Kaikki säännöt mitä Aliisa oli listannut oli hyviä ja ymmärrettäviä näitä lukuun ottamatta. En pyydä tarkennusta sääntöihin enemmänkin että primus ilmoittaisi näistä säännöistä yleisesti kaikille. En halua pikkuasioihin tuossa takertua esim. hevosen ''kiusaamiseen''. Se on vain sanan muoto mitä Aliisa on käyttänyt, joten älkää takertuko siihen.

HOITAJIEN SÄÄNTÖ

Jouduin valitettavasti muokkaamaan alkuperäistä tekstiä koska tuli valituksia ja minulla ei ollut lupaa ottaa haltuuni ja julkaista sisältöä tänne. 


Primus on siis päättänyt jättää vain 20 hoitajaa kerrallaan. Hyvä vähentää ja karistaa kaikki hoitajat jotka eivät oikeasti tallilla käy. Primuksellahan on hoitajat varannut hoitsuilleen hoitopäivät. 4 päivää on eniten mitä voi ottaa. Jotkut ovat harmikseen vain varaillut näitä päiviä ettei muut ottaisi heidän hoitsuaan hoitukseen. Aika ikävää mutta totta. Pakko kyllä itsekin myöntää että milloin viimeksi torstaina olen käynyt hoitamassa? Joten oma mielipiteeni on että tämä sääntö tuli tarpeeseen. Tällä saadaan vähennettyä ja jätettyä ne aidot oikeat hoitajat jotka käyvät ja huolehtivat hoitsuistaan tosissaan ja vastuuntuntoisena. Harmiksi kuitenkin jollain ei vain ole sitä aikaa kolmea kertaa viikossa mitä vaaditaan. Monilla on koulu, muita harrastuksia ja kavereita. Valitettavasti tästä syttyi aikamoinen riita toiset vahvasti tämän säännön puolella ja toiset ei. 

Itse olen lappuni ja ilmoittautumiseni jättänyt, tää oli hyvä sääntö olkoot erimieltä kuka vaan, mutta mun mielipide tämä on. Saatan toki vaihtaa mielipidettä jos minua ei hoitajaksi hyväksytä. On monia innokkaita hoitajia jotka sitoutuvat käymään kolmesti viikolla ja auttamaan pikkuisia. Jos kaikkia näitä halukkaita ei hyväksytä onko se reilua? 

En tiedä tuliko tässä nytten vähän liikaa kerrallaan mutta monet jutut mitkä kaivertaa niin jäi sanomatta. Kaikkea en edes kehtaa sanoa. Asiahan on kuitenkin niin että primus on oikeasti hieno talli, sitä pidetään tosi hyvässä kunnossa ja kaikki hevoset ovat osaavia. On ymmärrettävää että primuksen henkilökunta haluaa pitää hyvää huolta tallista, joten itse olen mukautunut näihin sääntöihin. Siivoan aina jos sotken, lakaistaan kun on tarve, pestään kuppeja, huolehditaan hevosista jokainen joka haluaa hyväksi hevoihmiseksi niin osaa tehdä ja oppia arvostamaan että nämä jutut kuuluvat hevosharrastukseen. 

Toivottavasti tää nyt kerää keskustelua ja mitkä on teidän ulkopuolisien mielipide tähän? Onko nämä hyviä ja vaadittuja/tarpeellisia sääntöjä. Minkälaisia sääntöjä teidän talleillanne on?



39 kommenttia:

  1. Nää primuksen säännöt kuullostaa ainakin näin mun korvaan aika tiukoilta. Mutta joka tallilla omat sääntönsä ja en sanonu tätä sen takii että haluaisin olla ilkee :) Mutta kaikki noi säännöt on kyl sillee ihan järkeviä. Meijän tallille tuli just sellanen sääntö että ei saa ottaa videoo tallialueella joka tuli sattuneista syistä en ala levittämään sitä täällä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on tiukat mutta musta primuksen tallin ''maineeseen'' hyvät :) Ja joo meilläkin on toi videokielto mutta saa videoida mutta ei vaan pistää nettiin taino tubeen näkyväksi, blogin pitäjät saa.

      Poista
  2. Lotta tää oli iha super kiva!! Vihaan noit sääntöi ja haluun nii vaihtaa tallii koska en vaa jaksaaitä et joku on valittamassa siitä mitä teet! Ja en oikeesti jaksa auttaa niit pikkusii AINA ku oon tallila :/

    VastaaPoista
  3. tää oli tosi kiva postaus!!
    ite kans ymmärrän noi säännöt mut harmittaa vähän se et esim. tallissa ei saa kuvata.. jos esim. poni makaa söpösti ja haluaa ikuistaa sen, häiritseekö se muka oikeesti niin paljon? no eivoimitään:) mut välillä pelkään et jos teen jotain väärää vahingossa tai en tienny et teen väärin ja sit menetän hoitsuni.. se ois kauheeta sentakii täytyy ain 2krt miettii onko järkevää.. tainii..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ei sellaiset häiritsekkään mutta ettei vahingossakaan tulisi sellaisia tilanteita jossa häiritsis.. Sama :/

      Poista
  4. En ikinä vois ratsastaa tollasella tallilla :D tai ainakaan käydä muuten, kun ratsastamassa. Vaikka hevosten hoitaminen on kivaa, ei siihen mun mielestä kannata kauheesti sitoutua. Tallin omistaja vaan hyötyy, mutta itse ei saa erikoisempaa "palkkiota". Mielummin ehkä kyselisin netissä hoitohevosta, jos sellasta tarvitsisin ja jättäsin ratsastuskoulun hoitamisen niille hölmömmille :P aika raa'asti sanottu, mutta mulla ei vaan oo mitään tarvetta hoitaa hevosia sitoutuneesti, kun niin voi tehdä silloin kun huvittaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviin hevostaitoihin kuuluu hevosesta huolehtiminen. Jos ostat hevosen niin joudut sitoutumaan sen hoitamiseen. Primus kerää sellaiset hoitajat jotka ovat aidosti kiinnostuneita hoitamisesta/hevosista. Tulevat hevosen omistajat (jos meistä joskus kehittyy sellaisia) saa hyvin harjoitetta. Itse saa sen palkkion että saa olla hevosen kanssa oppia jaloja taitoja ja oppia käsittelemään hevosia, minusta se on tärkeää :) Jos aijot hoitohevosta niin kyllä siihenkin pitää sitoutua samanlailla kuin primuksella.

      Poista
    2. sehän tässä onkin läppä homma ku ei me opita primuksella mitään sellasia taitoja, jotka myöhemmi auttais oman hevosen ylläpidossa. me saadaan just ja just harjata hevoset ja huoltaa niiden varusteita. tottakai on hyvä ettei hoitajien _vastuulla_ oo hevosten tarhaus tai ruokkiminen, mutta ois kiva et meitäki otettais siihen mukaan välillä, et oppis oikeesti niitä hyödyllisiäkin taitoi. ja 3 kertaa viikossa on kuitenkin aika paljon, voihan niitä
      innostuneita hoitajia olla vaikka ei ehtis niin monta kertaa käydäkkää esim muiden harrastusten takia.. en olis tätä asiaa sulattanu ellen ois ite jutellu tallin omistajan kanssa

      Poista
    3. Oppiihan tässä hyödyllisiä taitojakin. Kunhan on vaan tarpeeks ahkera. Jos aijot hankkia oman ylläpitohevosen niin kannattaa kyllä varautua käyttämään aikaa kolmesti viikossa (ellei enemmänkin) koska hevoset vaatii aikaa olipa sinulla muita harrastuksia tai ei.

      Poista
    4. en varmaan hanki hevosta ennen ku oon varma että rahat ja aika riittää :D mun mielestä tässä iässä on kuitenki tärkeämpääki tekemist ku olla tallilla, kuten käydä kouluu ja nähä kavereita. hoitajatoiminnan pitäis kuitenki olla vapaaehtoista ja jokasen päästä hoitamaan niin monta kertaa ku ehtii. mitä tarkotat sillä et oppii enemmän jos on ahkerampi, koska ite en koe sitä mitenkää suoraanverrannollisena :D

      Poista
  5. Voitko pliis laittaa tekstin tasauksen ja kirjottaa vähän paremmalla kielellä :P puuttuu hirveesti pilkkuja ja aikamuodot eroo toisistaan! haha oon nolo tiiän, mutta häiritsee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. haha, joo anteeksi yritin kyllä panostaa :P Ja mulla tää teksti on tasattu ja tälleen mutta eritietokoneiden näytöllä saattaa aina näkyä erinlailla sille en voi mitään :'( Pitäisi muuten siitäkin joskus postausta tehdä koska itseäni tää häiritsee :D Yritin panostaa, minkäs sille teet kun näin huono olen kirjoittamaan ;)

      Poista
  6. tee mielipidepostaus anonyymeistä ja linkitä kivoja blogeja, joita on sun lukulistallas ;)

    VastaaPoista
  7. Tää oli super hyvä postaus! Mun mielestä toi uusi hoitaja sääntö on hyvä! Ns "turhat" pois. Ne jotka on oikeasti kiinnostuneita hevostelusta jne., niin oikeesti tulee innolla auttamaan niitä pienempiä! Niinku mä esimerkiksi!:) Mut sitten toi kuvaaminen...kyllä mä haluaisin ottaa kuvia mun hoitohevosesta! Ja uskon että jokainen hoitaja haluaa ikustaa ihanimmat hetket. Se mua eniten ärsyttää Primuksen säännöissä. Ymmärrän kyllä mikä menee kuvaamisessa yli. Just esim. vääntää ruuan avulla heppoi tyhmiin asentoihin jne.
    Mutta sitten kun tekeekin jotain väärin, siitä saa aina huudot. Mun mielestä olisi paljon rennompaa tallilla, jos ei tarvitsisi melkeen pelätä tekevänsä jotain väärin, koska silloin voi menettää hoitohevosensa.

    VastaaPoista
  8. Tosi hyvä postaus! Mulla on sellanen lisäys, et mun mielestä olis tosi ihanaa, jos esim. Primuksen nettisivulle tai edes tallin seinälle tulis aina tieto hoitajakokouksista ja muista hoitajien kokoontumisista. Mä en kuulu siihen "talliporukkaan", enkä koskaan oikeestaan hengaa kenenkään kanssa tallilla, ni en saa koskaan mitään kautta tietää kokouksista, eli en voi niihin sitte osallistuakkaan. Esim. mä en oo saanu tota kyseistä lappua ollenkaan, näin vaan sen vilaukselta ku joku oli jättäny satulahuoneeseen kamojensa päälle kerran. En siis voi hankkia siihen allekirjotusta kotoa, jollon mut leimataan helposti huonoks/epäaktiiviseks hoitajaks. Tää on ärsyttäny mua jo aika kauan, ja haluisin todella et tää korjattais :/ Haluisin nimittäin oikeesti ihan paikan päällä kuulla uusista säännöistä, toivomuksista ja muista asioista, enkä vasta myöhemmin, vähän vajavaisena netin välityksellä joltain toiselta hoitajalta.

    Kuvaamisesta oon sitä mieltä, et liiallisuuksiin vedettäessä se on tyhmää, ja sitä kuuluuki rajottaa, mut se, et kaikilta hoitajilta on mun ymmärryksen mukaan kielletty oman hoitsunsa kuvaaminen hoitotilanteessa, on väärin. Mä nään Hartsaa 1-3 kertaa viikossa, ja sillonki se on usein tunnilla, tai sitte just menossa. Ehin hoitaa sen kunnolla ehkä kerran-pari kuukaudessa, ihan vaan sen takia, et se on aina iltaisin tunneilla. Ite en pääse tallille aikasemminkaan, koska kouluhommat pitää hoitaa ensin. Elikkä pointti oli, että ite ainaki haluisin sitte niinä harvoina kertoina ku pystyn hoitamaan Hartsan ja mulla on kaikki aika maailmassa sen kanssa olemiseen, ottaa muutaman kuvan muistoks. En muuten edes välitä kuvista, mut niin surullista ku se onki, kaikki Primuksen hevoset joudutaan lopettamaan ennemmin tai myöhemmin. Tottakai haluisin siis Hartsasta muutaman kuvan, joiden kautta muistella sitä sitte ku se on poissa. Ymmärrän sen, et hevonen pitää tietenki ensisijasesti hoitaa eikä vaan mennä karsinaan ja räpsiä kuvia, mut olis se kiva jos kuvaaminen ei kuitenkaan olis kiellettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen täysin samaa mieltä niinkuin postauksessa ilmoitinkin :) Ei minustakaan kuvaamisen pitäisi olla -kiellettyä- mutta ei sitä ole viellä varsinaisesti kielletty mistään ja monet vielä kuvaavat muistoksi hali yms kuvia. Se ei ole reilua kaikkia kohtaan. Olen tosi pahoillani siitä tilanteesta ettet kuulu ''talliporukkaan''. Lapun saa pyytämältä opettajilta kuten Maijulta. Minustakin näistä kokouksista voisi vähän paremmin ilmoittaa.

      Varmasti me kaikki haluaisimme vielä kuvata pari muistoa, koska ei milloinkaan tiedä milloin hoitsu lähtee tai lopetetaan. Kuvat ovat ihania muistoja ja mustakin on väärin että se on kiellettyä.

      Poista
    2. hoitajakokouksista on aina mun mielestä ollut ilmoitus ilmoitustaululla kylläkinö.

      Poista
    3. Voisi niistä kyllä vähän aikasemmin ilmoittaa kuin jonkun parin päivän varoituksella jolloin sinä aikana ei välttämättä ehdi käydä tallilla eikä nää ilmoitustaulua.

      Poista
  9. Mä ootin tätä postaus ihan himona ja tykkäsin kyl. Oikeest toi hoitohomma on järkevä, koska toi on kumminki sillee aik iso talli ni on järkevämpää jos just ne jotka oikeest haluu hoitaa ni saa hoitaa, ja sit niilt kans edellytetää sitä, et ne oikeest kans hoitaa ja auttaa niit pikkusii

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin parempi että isolla tallilla on kaikki asiat järjestyksessä vaikka joillekkin se olisikin vähän ikävää :/

      Poista
  10. Aijjemmasta postauksesta luin että olet menossa ypäjälle tutustumaan? Kannattaa tulla myöss harjussa käymään:) Tosi kiva paikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin jutella tästä asiasta opon kanssa :)

      Poista
  11. Ei herranumala noi säännöt. Osa ihan järkeviä mutta noi osa sit taas. Esim että kuvaaminen on kielletty perjaatteessa vaan hoitajilta ja nauroin tolle "kunniota sääntöjä ja kikkaa" ?:D tost tulee semmonen fiilis et jtn kikkaa pitäis vaa palvoo. Onneks en itte enää käy primuksel en nimittäi todellakaa jaksais noit sääntöi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hoitajille noi on tiukat. Mutta ratsastajan näkökulmasta ei nuo oo yhtään liian tiukat. Ja hei Veronika meetkö hihsii? Milloin, minne katsomoon ja paikoille yms:)

      Poista
    2. Minusta tallilla pitäisi olla tasapuoliset säännöt niin ratsastajille kuin hoitajillekkin.
      Tallin omistajaa pitää kunnioittaa ja Aliisa varmasti on tarkoittanut tällä kunnioittamisella että vastataan ystävällisesti eikä väitetä vastaan ja tälleen. Jos tahtoo hyväksi hevosihmiseksi niin tiukkojakin sääntöjä pitää rupea oppia noudattamaan! ;)

      En tiedä oonko tulos hihsiin :( Pitää kattoo onko sinne edes lippuja jäljellä..

      Poista
    3. Joo tottakai, mutta ei kannata aatella ettei alkais ratsastaa primuksel kun on niin tiukat säännöt. Et tarkotin kun vaan käy ratsastamassa nii noi ei oo sillee ns.rankat säännöt:) vaikee selittää. Mutta niin ratsastajan/hoitajankin on toteltava sääntöjä tietty!!

      Poista
  12. Mun mielest säännöt on järkevät, mutta tyhmät ja liian tiukat. Me hoitokerholaiset oltais saatu hoitoponit tänä syksynä mut sit tuli tää "tyhmä", mutta kuitenki ihan hyvä. Ite aattelen vaa, että ei oo reiluu kerholaisii kohtaan, ku tää sääntö tuli just ku oltiin saamas hoitsut. Mut mitäs sille voi :/

    Toinen juttu on toi kuvaaminen..... ymmärrän kyllä, että hevosia saattaa häiritä kuvaaminen tallissa... mutta mulle on tultu sanomaan siitä myös kun kuvailin tarhassa, nimittäin tarhassa kuvaamista en tienny et se on kielettyä ... :/

    Mut tää oli tosi hyvä postaus Lotta! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se oli kyllä tosi ikävä juttu :( Säännöt ne nyt silti on...

      En osaa yhtään auttaa tai neuvoa enempää tässä kuvaamis säännössä koska itse en ole näitä sääntöjä laatinut, itseasiassa puheiden perusteilla itse olen saannut tietää.

      Kiitos :)

      Poista
  13. Joo, uskon ettet osaa auttaa ja säännöt on mitkä on (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erika onko sulla blogia? Jos ei oo niin tee koska oon seurannu näitä kommenttei ja sun elämä vaikuttaa tosi kiinnostavalta?? :) xD

      Poista
  14. Millon ne laput olisi pitänyt täyttää/ mistä sen saa?

    VastaaPoista
  15. Erikal on blogi

    Adventure-forset-teista-and-kurre.blogspot.com

    VastaaPoista
  16. Eksyin lukemaan tän postauksen ja mun mielestä hyvä että oot sisäistänyt tän tekstin perusteella sääntöjen merkityksen, mutta otat niitä arviointiin myös kriittisestä näkökulmasta. Aina kaikki säännöt ei todellakaan ole järkeviä, ja jotta joku voi niitä olettaa noudattavan, on niille saatava sääntöjen laatijalta kattavat perusteet. Tässä tapauksessa niille on sellaisten annettu teille hoitajille, ja näin vähän sua vanhemman näkökulmasta tulee mieleen että asiat kannattaa ajatella tallihenkilökunnan kannalta, jolloin on itsekin helpompi ymmärtää miksi näin. ja kun mietit että minkä vuoksi ei tiedota asioista yleisesti kaikille, niin kannattaa ihan rohkeasti kysyä ja tiedustella asiaa päättäviältä taholta, ei niitä vastauksia muuten saa. voihan olla että huomiosi oli jäänyt kokonaan heiltä ajattelematta ja annat samalla arvokkaan vinkin heille toimintaansa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen itse tämän hoitaja säännön puolella ja me hoitajat ymmärretään tän säännön kanta, ikävä vain niille pienille.

      En tiedä miten tänne asian muotoilisin mutta pariin otteeseen säännöistä ollaan kysytty en minä itse vaan ystäväni. Sieltä ei tullut vastausta vaan sanat että kyllä teidän pitäisi tietää. En muista miten tapahtuma meni mutta ei tullut vastausta, sen koommin emme ole edes viitsineet vaivautua kyseenalaistamaan sääntöjä. Niinkuin kirjoitin osa säännöistä on vain puheiden perusteelta tai tulee meitä normi hoitajia ''ylemmältä taholta'' vakio hoitajilta.
      Ehkä pitäisi vähän puhua muutamasta asiasta, pitääkin ottaa seuraavassa hoitajakokouksessa asia esille! :)

      Poista
  17. Oletko saanut kyseisen postauksen Aliisalta luvan laittaa hänen nimensä näytille? Kun tuossa etu-sekä sukunimi näkyy. Tietysti fine jos olet saanut, mutta mietiskelin vain. En suhteestasi häneen tiedä.
    Muuten kiva postaus, luulen, että Primus sopii niillee, jotka haluavat totisuutta ja säännöllisyyttä talleiluun. Minä itse pidän enemmän rauhallisista pikku-maalaistalleista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aliisa tämän on lukenut eikä hän kieltänyt nimensä pistämistä. En muista kysyinkö, mielestäni mutta varmaksi en muista. Kun et tiedä miksi edes vaivaudut puuttumaan?
      Niin on sillä etunsa ja haittansa, kyllä siellä oppi säännöllisyyttä. Samoin minua miellyttää pienemmät tallit, varsinkin maalais.

      Poista